Kuchnia i oświetlenie – o czym pamiętać przy jego projektowaniu?

Miejscem, w którym szczególnie powinniśmy skupić się na zaprojektowaniu dobrego, mocnego oświetlenia, jest oczywiście kuchnia. Nie jednej gospodyni domowej na pewno zdarzyło się narzekać na zaciemnione półki i brak dobrej widoczności wieczorem. Z naszym poradnikiem ustrzeżesz się przed najczęściej popełnianymi błędami w kuchennym oświetleniu, a twoja świątynia gotowania stanie się przyjemnym, klimatycznym miejscem w którym będzie chciało się spędzać więcej czasu.

Kuchnia podzielona na obszary

Projektowanie oświetlenia powinniśmy rozpocząć od podzielenia naszej kuchni na obszary – ustalić, w którym miejscu najczęściej zajmujemy się krojeniem, gdzie jest strefa zmywania oraz zastanowić się, czy są specjalne miejsca wymagające dodatkowego doświetlenia. Jedno, duże oświetlenie na suficie zupełnie nie sprawdzi się w kuchni.

Oświetlenie miejsca pracy

Wiele osób nadal zapomina o dodatkowych punktach świetlnych zamontowanych nad blatem roboczym. To wygodnie rozwiązanie zapewnia nam wystarczającą ilość światła w trakcie wszelkiego gotowania, a jednocześnie sprawia, że nie rzucamy sami sobie cienia na blat, jak w przypadku oświetlenia wiszącego wysoko za nami.

Ciemne wnętrza szafek

Dodatkowe oświetlenie przyda się także we wnętrzach szafek, szczególnie, jeżeli nie posiadają one wysuwanych szuflad. Poszukiwanie rzeczy w ich ciemnych zakamarkach może być nieco męczące, dlatego warto poświęcić chwilę czasu i zamontować dodatkowe taśmy LED w ich wnętrzach.

Barwa oświetlenia

Nie mniej istotną kwestię pełni wybór ostatecznej barwy naszego kuchennego oświetlenia. Wybierając żarówki czy taśmy dobrze jest dobrać je do kolorystyki całego wnętrza. Zanim więc podejmiemy ostateczną decyzję, czy decydujemy się na zimne czy ciepłe oświetlenie, przyjrzyjmy się naszej kuchni i zastanówmy się, jaki efekt ostateczny chcemy uzyskać.

Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *